Vechtsporten

De Nederlandse Vechtsportbond (NVB) richt zich op de promotie en ontwikkeling van kickboksen, muaythai en mixed martial arts (mma). 



Kickboksen

Een sport van precisie en kracht. Kickboksen combineert de technieken van boksen met trappen. Het is een vechtsport die niet alleen fysieke behendigheid en kracht vereist, maar ook mentale scherpte en strategie. 

De NVB zet zich in om kickboksen toegankelijk te maken voor een breed publiek, van jong tot oud, en biedt zowel competitieve als recreatieve paden voor beoefenaars. Met een nadruk op veiligheid en sportiviteit, werkt de NVB eraan om kickboksen als een inclusieve en respectvolle gemeenschap te bevorderen. 

Wedstrijden vinden meestal plaats in een boksring, en soms op een mat. Ze gaan meestal over drie rondes van drie minuten. Gevechten om een kampioenschap gaan over vijf rondes van drie minuten. Wedstrijden van de jeugd hebben kortere rondes, afhankelijk van de leeftijd. 

Deelnemers mogen elkaar raken met de handen, benen en voeten. Volwassen mogen elkaar raken op het hele lichaam, behalve op de achterkant van het hoofd, de rug en het kruis. Voor kinderen gelden aangepaste regels om de kans op blessures te verkleinen. 

Deelnemers tot 18 jaar mogen elkaar niet op het hoofd raken, omdat hersenen van kinderen hiervoor te kwetsbaar zijn. Om deelnemers gelijkwaardig te laten zijn, vechten zij tegen iemand met hetzelfde gewicht en net zoveel of weinig ervaring. Bij de jeugd vechten ze ook tegen iemand van dezelfde leeftijd. 

Een jury bepaalt wie de wedstrijd heeft gewonnen, tenzij de scheidsrechter de partij eerder stopt. Een wedstrijd kan gestopt worden als een deelnemer niet meer verder kan, of omdat de scheidsrechter het niveauverschil te groot vindt. 

Trainingen zijn er in verschillende vormen, maar voor alle leeftijden en op alle niveaus. Veel sportscholen bieden zaktraining aan. Hierbij oefen je stoten en trappen op een grote bokszak. Bij andere sportscholen train je samen met een trainingspartner. Samen leer je elkaar gedoseerd te raken en om aanvallen te ontwijken of te blokkeren. 



Muaythai

Muaythai betekent Thaiboksen. Boksen volgens de regels van Thailand. Deze namen worden daarom veel door elkaar heen gebruikt, maar bij de bond gebruiken we het traditionele muaythai. Het is een oude sport met een rijke traditie. Het lijkt op het eerste gezicht op kickboksen, maar kent belangrijke verschillen. Het kent eigen spelregels en is ingebed in de Thaise cultuur. 

Een opvallend verschil is dat bij muaythai behalve de vuisten ook de ellebogen gebruikt mogen worden. Daarnaast mogen deelnemers elkaar vasthouden, wat men clinchen noemt. Vanuit deze positie (‘de clinch’) mogen ze elkaar ook raken of uit evenwicht brengen. 

Wedstrijden gaan meestal over drie rondes van vijf minuten. Titelgevechten gaan over vijf rondes van vijf minuten. Jeugdwedstrijden duren korter, afhankelijk van de leeftijd. Er zijn varianten van jeugdregels en regels voor amateurwedstrijden waarbij sommige technieken niet gebruikt mogen worden, om de kans op blessures te verkleinen.

Een muaythaiwedstrijd wordt traditioneel voorafgegaan door een ceremonie: de wai khru ram muay. De wai is een traditionele Thaise begroeting met de handpalmen tegen elkaar als teken van respect. Khru betekent leraar. Ram is dansen in klassieke stijl. Muay betekent boksen. De volledige term wordt vertaald als: oorlogsdans die de leraar groet. De vechter toont ermee respect en dankbaarheid aan de leraar, ouders en voorouders. Het culturele aspect is voor beoefenaars van de sport erg belangrijk. 



Mixed martial arts (mma)

In mixed martial arts, meestal afgekort als mma, worden technieken uit verschillende sporten gebruikt. Deelnemers aan een wedstrijden combineren bijvoorbeeld worstelgrepen met judoworpen, de clinch uit het muaythai met klemmen uit jiujitsu, en trappen uit het karate met stootcombinaties uit het boksen. 

De sport is in zijn moderne vorm ontwikkeld sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw. Het kent echter een aantal historische voorgangers. Pankration werd in de Griekse oudheid al beoefend, en het Braziliaanse Vale Tudo sinds de jaren ’20 van de 20e eeuw. Bij deze sporten was het aantal regels zeer beperkt. 

Het moderne mma kent uitgebreide regels die de sporters moeten beschermen tegen permanente schade. Voor jeugdwedstrijden zijn aangepaste regels ontwikkeld, met als doel de kans op blessures verder te beperken. 

Wedstrijden vinden meestal plaats in een kooi, omdat dit veiliger is dan een ring. Na een judoworp zou je buiten de ring kunnen vallen, dat risico is er met een kooi niet. 

Wedstrijden gaan meestal over drie rondes van vijf minuten. Titelgevechten gaan over vijf rondes van vijf minuten. Jeugdwedstrijden duren korter, afhankelijk van de leeftijd. 

Steeds meer mensen trainen in mma, omdat ze daarmee technieken uit meerdere sporten leren beheersen. Je leert zowel staande als op de grond vechten, waardoor het ook voor realistische zelfverdediging grote waarde heeft. Wereldwijd groeit mma heel snel. Vooral onder jeugd wordt de sport steeds populairder. De grootste en bekendste promotie, het Amerikaanse UFC, is de snelst groeiende sportpromotie ter wereld. 

Meer dan trainen en wedstrijden
Volgens de NVB draaien vechtsporten niet alleen om fysieke training en wedstrijden. Ze dienen ook voor het bouwen van karakter, discipline, zelfbeheersing en gemeenschapszin. 

Start vandaag met een les!
Ben je nieuwsgierig geworden? Ga dan vooral eens langs bij een vechtsportschool met een Keurmerk Vechtsportautoriteit! Deze sportscholen voldoen aan belangrijke eisen met betrekking tot accommodatie en materialen, gezondheid, sporttechnische kennis, gedragsregels en omgangsnormen, en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Je vindt ze op het kaartje op deze pagina. Hier zullen enthousiaste en vakkundige sportleraren jou vertellen wat zij precies doen, en hoe je aan een proefles kunt deelnemen. Iedereen is van harte welkom! 

Jeugdfonds Sport & Cultuur
Zou je graag aan vechtsport willen doen, maar denk je dat jouw ouders er geen geld voor hebben? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan dan vaak helpen. Lees hier hoe.